Köp vår bok och flagga!
NU HAR VI ALLT I LAGER
Köp flaggan och boken här.
 
KÖP!
maj 2019
M T O T F L S
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Berättarkväll i Grönemad 2016

 

 

 

DSC_0283

Redan före utsatt tid, 1900, var Vineberg’s altan till över hälften fylld av förväntansfulla Grönemadsbor. Nästan samtliga hade hörsammat att egen sittplats skulle medtagas. Klockan 1900 var altanen nästan fullsatt av över 50 personer.

Vår ordförande Ulla Carlsson hälsade alla som kommit för att lyssna välkomna. Ett stort tack riktades speciellt till gästande Liselott Broberg, vårt kommunalråd som härstammar från Grönemad.

Just Liselott inledde vår berättarkväll med att tala om allt vad kommunen gör och speciellt vill göra. Hon berättade om de problem som kan uppstå när rätt beslut skall klubbas. Tanums kommun är en bra arbetsplats. företagandet är på topp i Sverige. Svårigheten med låg arbetslöshet är att företagen har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft när de vill utvidga. Liselott förärades, som tack, med ett exemplar av ’Grönemadsboken’. Nu har hon två, en hemma och en på jobbet.

Näste berättare var Frank Ulmestrand som på ett underhållande sätt talade om sin lek-kamrat Arne Grönemo. Frank och Arne var födda samma år, men gick inte i samma klass i skolan. Arnes mamma tyckte att Arne var så liten att hans skolstart blev året efter Frank. Det var många historier som berättades om dessa två kamrater. Berättelser som framkallade härliga igenkännande skratt.

Birgitta Söderholm, LillaGittan, har alltid mycket att berätta, och hon gör det på ett så medryckande sätt. Hon hade bland annat med sig en liten spetsig snäcka som hon som liten hittat på stranden. Snäckorna hade flickorna att fylla ut sin BeHå för att på så sätt ståta med bröst. Hon kallade snäckorna för ’tutte-snäckor’, men då sa’  Frank att det rätta namnet var ’patte-skäl’, vilket på sätt och vis är samma sak.

Jörgen Wickström redogjorde för resultatet av frågevandringen med ’Grönemadsboken’ i handen. Trots regnet under andra vandringen kom det 15 tappra. Jörgen upplyste även om kompletteringen till ’Grönemadsboken’. Jörgen har renskrivit en berättelse han fått av Brittny som en gång bodde i det numera rivna huset mellan Ekstrand och Wickström. Jörgen läste även upp två avsnitt ur skriften. Hela texten kommer att kunna läsas här på hemsidan i sinom tid.

Åke Johansson, Ann-Sofie Jergill, Bengt Vineberg samt fler hade även de lite att berätta om gamla Grönemadsminnen.

 

 

Under kriget var tulltjänstemännen skyldiga att notera namn på samtliga som från havet angjorde Grebbestads hamn.

Följande utspelades när ’Frans på Källarholmen’ kom med ruffad snäcka och förtöjde på insidan av T-piren. Fullt med folk ombord. Två parksoffor på rufftaket.

’Jasså Frans, även Du har börjat köra badgäster’

Frans tittar till under hatten och säger med gäll röst:

’Badgäster, det ä’ ente a’ent än ongar och ongongar. Döm lägger sig på så en knappt får plats i stövva.

Vore det ente för Sveriges Rikes straffande lagars skull, så skulle jä jaggu-i-mej ta å dränke ett par’.

Grym verklighet