Köp vår bok och flagga!
NU HAR VI ALLT I LAGER
Köp flaggan och boken här.
 
KÖP!
oktober 2018
M T O T F L S
« Jul    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hösten i Grönemad

 

Hösten kommer ofelbart efter varje sommar. Som väl är, kan sommaren fortsätta med varma dagar in september månad, ja, t.o.m. kan vi få några fina dagar i början på oktober, s.k. brittsommar. 

 

Men då har redan Grönemad tömts på de flesta stadsborna, de har ställt undan trädgårdsmöblerna , tagit upp båtarna och återvänt till stadens hank och stör. Lämnat oss fastboende i fred. 

 

Vi har i stället kunnat koncentrera oss på hummerfisket, som alltid inleds den första måndagen efter den 20 september. Veckan före ligger knippor av välen på hamnens bryggor, när de äldre tinorna som är gjorda av trä måste blötläggas. Den måndagsmorgonen som starten går klockan 07, stävar också raden av båtar med förhoppningsfulla fiskare ut mot de bästa ställena för hummer. Vid tjänligt väder kan man snart se välen lysa som prickar överallt på vattnet. Med spänning ser man fram mot nästa dags fångstlycka, när tinorna ska vittjas. Hur blir det med höstens hummersupéer? 

 

Det fortsatta vädret är avgörande för utgången av hummerfisket. Ska man kunna fiska med framgång utomskärs? Höststormarna gör obevekligt sitt intåg denna tid på året. Men lika gärna kan vi få fina dagar med ett stilla hav. 

 

När solen går sin ban alltmer mot söder, brukar den kunna åstadkomma granna solnedgångar, som konkurrerar med bladverkens alla nyanser i rött och gult under hösten. Men i november har höstens vindar städat träden rena från löv. Dagarna har blivit allt kortare och mörkret har tagit över. Bara att vänta på att vår adventsgran skall lysa på Sandbacken i Grönemad igen…

 

  • Hummerfiske

    När hösten kommer är det hög tid att planera det kommande hummerfisket. Makrillen som fiskades i somras har sedan länge saltats in och bara ligger där och väntar på att få bli hummeragn. Hummertinorna skall ses över, välen skall målas och märkas på nytt. Glöm......

    LEARN MORE