Köp vår bok och flagga!
NU HAR VI ALLT I LAGER
Köp flaggan och boken här.
 
KÖP!
maj 2019
M T O T F L S
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pensionat och cementvarufabrik i Grönemad

PENSIONATET OCH CEMENTVARUFABRIKEN I GRÖNEMAD

I nuvarande fårhagen i Grönemad låg tidigare två byggnader i betong. I höjd med det lilla röda pumphuset idag, nära Kullgrenparkeringen, fanns det här en stor byggnad i tre våningar som inrymde bl.a. tillverkning av cementprodukter. Strax intill fanns en mindre byggnad som bl.a. har varit ett pensionat.

 

PENSIONATET

Förkrigsåren 1938 – 39 drevs där en pensionatrörelse, Alströms Pensionat, här i Grönemad av Elvira och Karin Alström, bosatta på Gissleröds gård (bondgården som du svänger runt strax efter Grebbestadsskolan och kommer ner till Ängens förskola).

 

IMG_3032Personal och gäster utanför pensionatets sydgavel 

 

Den var inrymd i den f.d. lackeringsverkstaden som hörde till Grönemads Karosserifabrik åren 1931 – 33. Lokalen hade för ändamålet avskiljts för ett kök med en vägg i den norra delen, försedd med en serveringslucka för maten från köket. Den övriga delen fungerade som matsal.

Före starten av verksamheten hade familjen Alström sonderat möjligheterna i dåtidens hus i Grönemad för att få matgäster från de ägare som kunde tänkas hyra ut till s.k. sommar-gäster. Det fanns tydligen tillräckligt många som då upplät kök och några rum, medan ägarna kanske flyttade ner i källaren eller upp på vinden under tiden.

Med flaggan i topp på pensionatets sydgavel kom familjerna ner till den väntande middagen. Att döma av bilderna från den tiden torde det ha varit mestadels kvinnor och barn. Var inte så vanligt att männen hade möjlighet till semester ännu på 1930-talet.

 

IMG_3035 Matgäster uppradade på den träbana för transport av sand till cementvarufabriken som var belägen i närheten av pensionatet. Först i raden står Lasse Alström, son till Elvira Alström som drev pensionatet. Sedan syns en liten Jörgen Wickström, uppvaktad av sin moster, Dagmar Larsson. Längst bak i raden står Jörgens föräldrar, Margareta och Gösta Wickström. 

 

IMG_3034Personal och gäster utanför entrén. Fr. v. ses Edit Lindman, Elvira (Vira) Alström, värdinna, Ingrid Wigert, Greta och Karin Alström, Virans svägerska som stod för köket. 

 

1939 blev det sista året med matgäster på Alströms pensionat. Sedan kom det Andra Världskriget och därmed tidvis förläggning av militärer i Grönemad. I stället kom lokalen nu att fungera som marketenteri utan matservering under krigsåren. Efter kriget blev den en samlingslokal för privata fester och fackföreningsmöten. Byggnaden slutade som bilverkstad för bl.a. rallybilar de sista åren. Grönemads Samhällsförening hade därefter tankar på att få disponera den som en samlingssal för lokala evenemang, men eftersom den då var i ett mycket dåligt skick, revs den av kommunen 2010.

 

  

 

 

 

CEMENTVARUFABRIKEN

IMG_3036Pensionatsbarn framför dåvarande stora fabriken i Grönemad, kallad Ulmekärrsands Cementvarufabrik. Året bör vara 1939, då all verksamhet låg nere i fabriken. 

 

År 1911 uppfördes på den här platsen en byggnad i ett plan för tillverkning av cementblock, brunnsringar, ”kloakrör” och takpannor, kallad Ulmekärrsands Cementvarufabrk. Sanden för tillverkningen togs från den kringliggande maden, nuvarande fårhagen. Bristen på tillräckligt ren sand gör dock att verksamheten upphör fram på 1930-talet.

År 1928 startas Grönemads Karosserifabrik på Sandbacken i Grönemad för tillverkning av karosser till personbilar, lastbilar och bussar. Tyvärr drabbas dock fabriken av eld sommaren 1931 och totalförstörs. En månad senare beslutar man sig för att bygga en ny fabrik. Lösningen blir att bygga till fler våningar på cementvarufabriken som nu får tre plan med en separat, väl avskild byggnad för lackering för att minimera brandfaran. Den nya fabriken står klar 1932. Dock kommer Kreugerkraschen och allmän depression i landet. Företaget tvingas i konkurs och all tillverkning upphör 1933. Den nya, stora byggnaden stor tom.

Senare kommer dock lokalerna i vissa skeden att användas som snickeri för tillverkning av fönster, köksinredningar och trappor, men också båtbyggeri i trä och man gjorde även fiskelådor en tid.

Tanums kommun förvärvar byggnaderna och området. Finns vilda planer på att starta restaurang där och bygga om huset till lägenheter. Byggnaden fick dock småningom igenspikade fönster och blev militärförråd i många år, innan den jämnades med marken 1990. Grönemad fick plötsligt ett nytt ansikte!

 

Med benäget lån av foton från Lasse Alström.

Texten sammanställd av Jörgen Wickström.