Köp vår bok och flagga!
NU HAR VI ALLT I LAGER
Köp flaggan och boken här.
 
KÖP!
maj 2019
M T O T F L S
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vår i Grönemad

 

dsc_0326

 

Våren är förmodligen den årstid som de flesta av oss längtar till mest. När dagarna blir allt längre, när ljuset kommer allt tidigare på förmiddagarna och när solnedgångarna förflyttar sig från över Käften, längs Norra Gåsö, klättrar över Källareholmstoppen, över Tjurpannan, passerar Stacken och för att nå vändpunkten över Saltvik innan midsommar. Men då är det redan sommar!

 

Om vi har haft en isvinter, vilket sker allt mer sällan, är det en stor dag då isen i Källareholmssundet bryts upp i flak och med sydliga vindar pressas ihop i vallar. Det knakar och brakar, våren talar om att den är på väg.

 

På våren vaknar fågellivet igen, gudingarna uppvaktar sina ådor med ”a-o-oh” och ”kock-ock- ock” i sundet. Ljuvlig musik att lyssna till! Strandskatan går och pickar föda på sandstranden redan i mars. Svanparen samlas vid bäckmynningen vid Kullgrenbryggan för att hitta något gott att äta. Måsar och trutar ser fram emot att boa på nytt i klippornas skrevor.

 

Våren är den tid, då vi som bor här, njuter allra mest av tystnaden, ingen trafik varken på vägarna eller på sjön. Vi går och ser på allt vackert naturen bjuder oss på, blommande buskar och träd, luktar på syrenernas ljuva dofter, kanske stannar upp och vänder ansiktet mot den alltmer värmande solen. Livet är härligt! Men undrar om de båda skomakarna som verkade i Grönemad i början på 1900-talet satte upp skylten ”Stängt mellan hägg och syren”?

 

Idoga fastighetsägare börjar köra ner ris till brasorna vid Kullgrenbryggan (får ske tidigast tre veckor innan infallande påskhelg!) för att vi ska kunna samlas på påskaftonen och se när ”påskesådan”, elden värmer våra ansikten i den ännu svala vårluften. Alla vänder sedan blicken mot det stora fyrverkeriet som Grönemads Samfällighetsförening bjuder på från bryggan. Ååhhh, hörs det från de många hundrade församlade.

 

På valborgsmässoafton samlas vi igen vid brasans sken, nu för att hälsa våren välkommen med vårtal och skön allsång till våren från den månghövdade Grönemadskören. Traditioner ska hållas vid liv.

 

Lördagen efter Kristi Himmelfärdsdag är det dags att mangrant ställa upp med kratta och andra lämliga redskap för att städa stränderna i Grönemad från allt som vinterns stormar samlat på land. Det är alltid trevligt att träffas igen efter vintern och utbyta nya tankar med alla grönemadsbor. Det sker under arbetets gång, men kanske framför allt vid den avslutande samlingen vid korvgrillen. Våra norska vänner kallar detta för ”dugnad”, när alla ställer upp och gör Grönemad snyggt och fint inför sommaren.

 

Båtar sjösätts längs sjöbodarna i söder och i småbåtshamnen, redo för nya fisketurer och badutflykter. De första norska gästbåtarna dyker upp i hamnen över långhelger för att åter njuta av deras favorittillhåll, Grönemad.

 

Fårhagen, Grönemads gröna lunga, väntar nu i maj på sina ”sommargäster”. Blir det några söta lamm i år, tro? Sommaren är på gång…

 • Grönemadsbladet 2018

    DET FEMTONDE GRÖNEMADSBLADET   APRIL 2018 Lite kunskap och information om Grönemad från Grönemads Samhällsförening   Grönbla 18 Klicka på länken ”Grönbla 18” ovan och läs årets GRÖNEMADSBLAD 2018  ...

  LEARN MORE
 • Påsk och Valborg i Grönemad

  Alla i samhället hjälps åt att dra sitt strå till brasorna som tänds på påskafton och valborgsmässoafton. I samband med påskelden får vi även se ett fantastiskt fyrverkeri.   Valborg firas med sprakande eld samt tal till våren. Den väl tilltagna Grönemadskören sjunger in våren.  ......

  LEARN MORE
 • Strandstädning 12 maj 2018

  Lördagen den 12 maj är det dags att mangrant ställa upp med kratta och andra lämpliga redskap för att städa stränderna i Grönemad från allt som vinterns stormar samlat på land. Det är alltid trevligt att träffas igen efter vintern och utbyta nya tankar med......

  LEARN MORE