Köp vår bok och flagga!
NU HAR VI ALLT I LAGER
Köp flaggan och boken här.
 
KÖP!
maj 2019
M T O T F L S
« jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vinter i Grönemad

 

 

Många tror att man inte kan bo under vintermånaderna i ett litet kustsamhälle som Grönemad – så långt från stadens brus. Visst kan man det! Då kan man njuta av lugnet och ron, slippa stressen i storstaden. Ta en skön promenad bland de vilande sommarhusen, träffa någon som rastar sin hund, byta några ord om vädret. Om det har blåst dagen innan, kan du lyssna på havet som ännu dånar mot kustens klippor. Det är ljuv musik! Men du kan kanske en annan dag lyssna till tystnaden, inget som låter, inget motorbuller, luften är ren och klar, du förnimmer bara en doft från havet. Några enstaka måsar korsar himlen på jakt efter föda. Stilla och lugnt, så rofyllt!

 

Numer är det bara enstaka år som det är nog kallt för att isen ska lägga sig i det saltmättade vattnet, och det är mer sällan att isen får nog bärkraft att lita på. Oftast lägger sig isen enbart inomskärs, medan det fria havet fortfarande är öppet. När skärgården är snöbelagd och isen ligger, är det en solbelyst dag en oändligt skön syn.

 

Som foton här visar, kan Grönemad ibland också få en vacker vinterskrud, men i regel är den kortvarig, innan milda vindar åter smälter snön. Så här slipper du oftast snöskottning. Ett tunt lager snö någon gång kan du lättare fördra, bara att sopa bort.

 

När det kommer ordentliga vinterstormar, har vi gratis skådespel, när vredgade vågor skummar mot öarna. Bra klädd kan du gå upp på Glanareberget och kämpa mot elementen.

 

Om vädret inte är på humör, kan Du nöja dig med en runda inomhus på Tanums Shoppingcenter och ta en fika där. Men du har alltid nära till staden. Tack vare E6:an når du Strömstad eller Uddevalla snabbt. Eller du kanske nöjer dig med att ta en tur till Grebbestad till fots t.o.m. och köper lite pinfärska räkor eller havskräftor – de är billigare så här års! Kan bli kalas oftare då. Om du bor i Grönemad på vintern, går du också säkert på fest hos några goda grannar. Vad sägs om hummer, surströmming, ärtsoppa med punsch och så klart de övriga skaldjuren i glada vänners lag?

 

Kyrkorna bjuder på konserter nu och då. Vill du gå på bio, går du givetvis på Nautic i Grebbestad. Dit kommer alla filmpremiärer samtidigt som i storstaden. Och så slipper du bekymret med bilparkeringen! Som pensionär finns aktiva föreningar både i Grebbestad, Tanumshede och Fjällbacka. Julmarknader och julbord är det gott om hela november och december. Kanske behöver du stärka din kropp efter det? Då finns två motionsställen, Nordic Wellness och Tedactive, båda i Tanumshede. Spa med massage och simbad finns på Tanumstrand. Vad kan du mer önska dig? Kanske bara en god bok i favoritfåtöljen. Och snart blir det vår igen…

 

 

 

dsc00346  pict0267fm   img_3011  dsc00028  dsc00401  DSC00374.JPG-for-web-largeIMG_3003 IMG_3005 IMG_3004